24/7 Οξυγονοθεραπεία στο σπίτι

Υπερβαρικό Οξυγόνο

Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο

Η υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου περιλαμβάνει αναπνοή καθαρού οξυγόνου σε θάλαμο ή σωλήνα υπό πίεση. Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία είναι μια καλά εδραιωμένη θεραπεία για την ασθένεια αποσυμπίεσης, έναν κίνδυνο για τις καταδύσεις.

Άλλες καταστάσεις που λαμβάνουν θεραπεία με υπερβαρική οξυγονοθεραπεία περιλαμβάνουν σοβαρές λοιμώξεις, φυσαλίδες αέρα στα αιμοφόρα αγγεία και πληγές που δεν θα επουλωθούν ως αποτέλεσμα διαβήτη ή τραυματισμού από ακτινοβολία.

Σε έναν θάλαμο υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας, η πίεση αέρα αυξάνεται σε τρεις φορές υψηλότερη από την κανονική πίεση αέρα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι πνεύμονες μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερο οξυγόνο απ ‘ό, τι θα ήταν δυνατό να αναπνεύσουν καθαρό οξυγόνο σε κανονική πίεση αέρα.

Το αίμα σας μεταφέρει αυτό το οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Αυτό βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηριδίων και την τόνωση της απελευθέρωσης των ουσιών που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες και βλαστοκύτταρα, τα οποία προάγουν την θεραπεία healing

Οι ιστοί του σώματός σας χρειάζονται επαρκή παροχή οξυγόνου για να λειτουργήσουν. Όταν ο ιστός τραυματίζεται, απαιτεί ακόμα περισσότερο οξυγόνο για να επιβιώσει. Η υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα σας. Η αύξηση του οξυγόνου στο αίμα αποκαθιστά προσωρινά τα φυσιολογικά επίπεδα των αερίων του αίματος και της λειτουργίας των ιστών για την προώθηση της επούλωσης και την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Η χορήγηση υπερβαρικού οξυγόνου γίνεται μέσα σε ειδικό πολύχωρο θάλαμο όπου μπορούν και πλέον του ενός ασθενούς μπορούν να θεραπευτούν ταυτοχρόνως. H αύξηση της πιέσεως στο εσωτερικό του θαλάμου γίνεται με τη χρήση πεπιεσμένου αέρα, ενώ στους ασθενείς χορηγείται το υπερβαρικό οξυγόνο μέσω μίας ειδικής μάσκας που εφαρμόζει στη μύτη/ στόμα. Με την εισπνοή του υπερβαρικού οξυγόνου αυξάνεται το ποσό του οξυγόνου που βρίσκεται εν διαλύσει στο πλάσμα του αίματος.

Πως λειτουργεί η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο;

Σύμφωνα με τους νόμους των αερίων η διαλυτότητα ενός αερίου σε ένα υγρό είναι γραμμική συνάρτηση της μερικής πιέσεως του αερίου. Διπλασιάζοντας δηλαδή την μερική πίεση του αερίου διπλασιάζεται και το ποσό του αερίου που διαλύεται στο πλάσμα.

Λόγω του γεγονότος αυτού μπορεί να μεταφερθεί οξυγόνο σε περιοχές με κακή αρτηριακή κυκλοφορία, είτε λόγω αγγειακών προβλημάτων (π.χ. διαβητική μικροαγγειοπάθεια – αθηρωματικές βλάβες με μερική απόφραξη του αυλού κλπ), είτε λόγω ιστικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στην ιστική διάχυση του οξυγόνου (π.χ. οίδημα από κάκωση, έγκαυμα, σύνδρομο διαμερίσματος κλπ).

Αυτό επιτυγχάνεται γιατί η βαθμίδωση της μερικής πιέσεως του οξυγόνου μεταξύ του πλάσματος και των ιστών (δηλαδή η διαφορά των μερικών πιέσεων του οξυγόνου) καθορίζει και την απόσταση διαχύσεώς του, καθώς και τη διέλευσή του μέσω των διαφόρων φραγμών διαχύσεως οξυγόνου, όπως το οίδημα ή η σκλήρυνση του ενδοθηλίου των τριχοειδών στο σακχαρώδη διαβήτη.

Η θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αρκετών ιατρικών καταστάσεων. Και τα ιατρικά ιδρύματα το χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους.

Ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου εάν έχετε μία από τις ακόλουθες καταστάσεις:

Αναιμία, σοβαρή
Απόστημα εγκεφάλου
Φυσαλίδες αέρα στα αιμοφόρα αγγεία (εμβολή αερίων αρτηρίας)
Εγκαυμα
Ασθένεια αποσυμπίεσης
Δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα
Συντριβή τραυματισμού
Κώφωση, ξαφνική
Γάγγραινα
Λοίμωξη του δέρματος ή των οστών που προκαλεί τον θάνατο των ιστών
Μη τραυματισμένα τραύματα, όπως έλκος διαβητικού ποδιού
Ακτινοβολία τραυματισμού
Δερματικό μόσχευμα ή φλοιό του δέρματος που διατρέχουν κίνδυνο θανάτου από τον ιστό
Απώλεια όρασης, ξαφνική και ανώδυνη

Αντίθετα η θεραπεία με τη χρήση υπερβαρικού οξυγόνου  αποφεύγεται σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι ασθενείς δεν θα πρέπει το ίδιο χρονικό διάστημα της θεραπείας να υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει:

• Δοξορουβικίνη (Αδριαμυκίνη)- χημειοθεραπευτικό φάρμακο

• Σισπλατίνη- χημειοθεραπευτικό φάρμακο

• Δισουλφιράμη (Antabuse)- χρησιμοποιείται στη θεραπεία του αλκοολισμού

• Οξικό μαφενίδιο (σουλφάμυλο)- καταστέλλει τις βακτηριακές λοιμώξεις σε πληγές εγκαυμάτων

Σχετικές αντενδείξεις:
• Καρδιακή νόσος
• Λοιμώξεις Ανωτέρου αναπνευστικού
• Υψηλός πυρετός
• Εμφύσημα με κατακράτηση CO2
• Χειρουργική επέμβαση θώρακα
• Βαρότραυμα του μέσου ωτός
• Εγκυμοσύνη (σε ορισμένες περιπτώσεις).

Ο υπεύθυνος ιατρός επιβάλλεται να λαμβάνει το ιστορικό του κάθε ασθενή πριν την εφαρμογή της θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο για την αποφυγή επιπλοκών/παρενεργειών.

Παρενέργειες της θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο

Η θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Αλλά αυτή η θεραπεία φέρει κάποιο κίνδυνο.

Οι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

Το καθαρό οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά αν μια σπίθα ή φλόγα ανάψει μια πηγή καυσίμου. Εξαιτίας αυτού, δεν μπορείτε να πάρετε αντικείμενα όπως αναπτήρες ή συσκευές που τροφοδοτούνται με μπαταρία στον θάλαμο υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας. Επιπλέον, για να περιορίσετε τις πηγές υπερβολικής κατανάλωσης καυσίμων, ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρέσετε προϊόντα περιποίησης μαλλιών και περιποίησης του δέρματος που βασίζονται σε πετρέλαιο και ενδεχομένως κίνδυνο πυρκαγιάς. Ρωτήστε ένα μέλος της ομάδας φροντίδας υγείας σας για συγκεκριμένες οδηγίες πριν από την πρώτη επίσκεψη υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας, η πίεση του αέρα στο δωμάτιο είναι περίπου δύο έως τρεις φορές κανονική πίεση αέρα.
Η αυξημένη πίεση αέρα θα δημιουργήσει μια προσωρινή αίσθηση πληρότητας στα αυτιά σας – παρόμοια με αυτά που μπορεί να αισθανθείτε σε ένα αεροπλάνο ή σε ένα ψηλό υψόμετρο. Μπορείτε να ανακουφίσετε αυτό το συναίσθημα με χασμουρητό ή κατάποση.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο; Πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνεται;

Για τις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία διαρκεί περίπου δύο ώρες. Τα μέλη της ομάδας υγείας σας θα παρακολουθούν εσάς και τη μονάδα θεραπείας καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας.

Για να επωφεληθείτε από την υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου, θα χρειαστείτε περισσότερες από μία συνεδρίες. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την ιατρική σας κατάσταση. Ορισμένες καταστάσεις, όπως η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε τρεις επισκέψεις. Άλλοι, όπως μη τραυματισμένα τραύματα, μπορεί να απαιτούν 20 έως 40 θεραπείες.

Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία από μόνη της μπορεί συχνά να θεραπεύσει την ασθένεια αποσυμπίεσης, την αρτηριακή εμβολή αερίων και τη σοβαρή δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα.

Για την αποτελεσματική θεραπεία άλλων καταστάσεων, η υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου χρησιμοποιείται ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θεραπείας και χορηγείται με άλλες θεραπείες και φάρμακα που ταιριάζουν στις ατομικές σας ανάγκες.

Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία παρέχεται σε ασθενείς με ενδείξεις:

 

oxygen help

Το site χρησιμοποιεί cookies για τη λειτουργία του και για την καλύτερη απόδοση του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.