24/7 Οξυγονοθεραπεία στο σπίτι

Οξυγονοθεραπεία

Η οξυγονοθεραπεία αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνουν οι πνεύμονές σας και παραδίδουν στο αίμα σας.

Η οξυγονοθεραπεία παρέχεται με ιατρική συνταγή. Όπως συμβαίνει με όλους τους ιατρικούς εξοπλισμούς , υπάρχουν ορισμένα μέτρα ασφάλειας που θα πρέπει να λάβετε  κατά τη διάρκεια της οξυγονοθεραπείας. Η γνώση του τρόπου χρήσης των απαραίτητων συσκευών οξυγονοθεραπείας είναι σημαντική. Παρόλο που το οξυγόνο υπάρχει γύρω μας στον αέρα, οι υψηλές συγκεντρώσεις του οξυγόνου μπορεί να είναι επικίνδυνες. Το ίδιο το οξυγόνο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά όταν έρθει σε επαφή με κάποιο μικρό σπινθήρα ή φλόγα, μπορεί να προκαλέσει γρήγορα τη φωτιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή υψηλή συγκέντρωση θερμότητας, μια πηγή καυσίμου όπως κάποιο ύφασμα ή  χαρτί και η υψηλή καθαρότητα οξυγόνου που προέρχεται από έναν συμπυκνωτή οξυγόνου.

Συμβουλές ασφαλείας για την οξυγονοθεραπεία

  • Μείνετε μακριά από ανοιχτές φλόγες – Τουλάχιστον 6 μέτρα π, ενώ χρησιμοποιείτε έναν συμπυκνωτή οξυγόνου (τσιγάρα, κεριά, σόμπες αερίου).
  • Φυλάσσετε τα δοχεία οξυγόνου τουλάχιστον 10 μέτρα μακριά από τις ανοικτές φλόγες.
  • Μείνετε μακριά από πηγές υψηλής θερμότητας, όπως οι φούρνοι μη αερίου και οι ηλεκτρικοί θερμαντήρες.
  • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό ξυράφι ενώ χρησιμοποιείτε οξυγονοθεραπεία (είναι γνωστό ότι αποβάλλουν τους σπινθήρες).
  • Μην χρησιμοποιείτε πετρέλαιο ή προϊόντα με βάση το πετρέλαιο ενώ χρησιμοποιείτε οξυγόνο.
  • Κρατήστε πάντα τους κυλίνδρους οξυγόνου ασφαλείς. Εάν πέσουν πάνω, και η βαλβίδα χαλαρώσει μπορεί να γίνει ένας επικίνδυνος πύραυλος.
  • Τοποθετήστε ένα σήμα μη καπνίσματος στο σπίτι σας ή ένα σε κάθε δωμάτιο.
  • Ειδοποιήστε τους παροχείς υπηρεσιών κοινής ωφελείας και την τοπική υπηρεσία πυρόσβεσης ότι χρησιμοποιείτε οξυγόνο στο σπίτι σας. Μπορούν να σας βάλουν σε “λίστα προτεραιότητας” σε περίπτωση που χάσετε την παροχή ηλεκτρισμού
  • Έχετε ένα γρήγορο σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς στο σπίτι, ώστε να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αμέσως και να αποφύγετε τον πανικό και τη σύγχυση.
  • Αποθηκεύστε τον εξοπλισμό της οξυγονοθεραπείας  σε μια περιοχή του σπιτιού μακριά από πηγές θερμότητας.

Δοσολογία οξυγονοθεραπείας

Η οξυγονοθεραπεία πρέπει να συνταγογραφείται από ιατρό. Η δοσολογία δεν πρέπει να αλλάζει, εκτός εάν η αλλαγη γίνει από τον ιατρό, αφού η χρήση υπερβολικών ή πολύ μικρών ποσοτήτων οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές της υγείας. Ναι, είναι δυνατή η υπερβολική δόση οξυγόνου. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες . Επίσης είναι επικίνδυνο για τους προφανείς λόγους, να μην χρησιμοποιήσετε παραπάνω ή λιγότερο οξυγόνο από αυτό που συνέστησε ο ιατρός σας. Ο τρόπος του να λάβετε τις σωστές ποσότητες οξυγόνου είναι απλώς να ακολουθήσετε τις οδηγίες δοσολογίας που συνταγογραφήθηκαν από τον ιατρό σας και να κάνετε τακτικά καθαρισμό και συντήρηση του εξοπλισμού της οξυγονοθεραπείας σας.

Πόσο διαρκεί η οξυγονοθεραπεία;

Ο ιατρός σας θα σας δώσει μια συνταγή που εξηγεί πόση ποσότητα οξυγόνου χρειάζεστε ανά λεπτό και πότε πρέπει να το λαμβάνετε. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν οξυγονοθεραπεία μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν κοιμούνται. Άλλοι ίσως χρειαστούν οξυγονοθεραπεία κατά την διάρκεια όλης της ημέρας. Ο ιατρός σας θα υπολογίσει πόση πρόσθετη ποσότητα οξυγόνου χρειάζεται να λάβετε κατά την διάρκεια της οξυγονοθεραπείας σας αφού ελέγξει τα συνήθη επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, είτε με εξέταση αίματος είτε μέσω του δέρματος, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται οξύμετρο. Το πόσο θα διαρκέσει η οξυγονοθεραπεία σας εξαρτάται απόλυτα από τον λόγο που τη λαμβάνεται. Ο μόνος κατ’αλληλο Μπορείτε να λάβετε την οξυγονοθεραπεία σας με διάφορους τρόπους.

 Συσκευές παροχής οξυγονοθεραπείας

Συμπυκνωτές οξυγόνου

Αποτελεί την πιο κοινή συσκευή για οξυγονοθεραπεία.Το μηχάνημά αυτό έχει κινητήρα και λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα ή με μερικές φορές με μπαταρίες. Παίρνει κανονικό αέρα και φιλτράρει άλλα αέρια για να πάρει το οξυγόνο. Ζυγίζει περίπου 50 λίβρες και συνήθως έχει τροχούς για να μπορείτε να κινηθείτε περίπου ενώ είστε συνδεδεμένοι σε αυτό.  θα χρειαστείτε μια εφεδρική πηγή οξυγόνου σε περίπτωση που η ισχύς σβήσει (πχ διακοπή ηλεκτροδότησης)

Φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου

Αυτή είναι μια καλή επιλογή για τις βόλτες σας, τα ταξίδια σας, για επείγουσες καταστάσεις (διακοπή ηλεκτροδότησης ή εσπευσμένης μεταφοράς) ή για να πηγαίνετε στη δουλειά. Ζυγίζει 2 -7 κιλά για να το μεταφέρετε. Λειτουργούν με μπαταρία η μπορείτε να τα συνδέσετε στον αναπτήρα του αυτοκινήτου.

Μπουκάλες υγρού οξυγόνου

Συνήθως, το οξυγόνο είναι σε αέρια μορφή. Αλλά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες γίνεται υγρό. Χρειάζεται λιγότερος χώρος από το φυσικό αέριο, επομένως μπορείτε να αποθηκεύσετε πολύ περισσότερο υγρό οξυγόνο σε μια δεξαμενή. Όταν βγαίνει, το υγρό μετατρέπεται αμέσως σε αέριο, ώστε να μπορείτε να το εισπνεύσετε. Μια δεξαμενή μπορεί να ζυγίζει περισσότερο από 100 κιλά και πρέπει να την ξαναγεμίζετε κάθε λίγες εβδομάδες.

Δεξαμενή συμπυκνωμένου (αέριου) οξυγόνου

Αυτή είναι μια παλαιότερη και λιγότερο κοινή επιλογή παροχής οξυγονοθεραπείας. Συμπιέζει οξυγόνο υπό υψηλή πίεση μέσα σε μεταλλικό κύλινδρο ή δεξαμενή. Είναι πολύ βαρύ και η δεξαμενή δεν μπορεί να μετακινηθεί. Πρέπει να γεμίζετε τις κενές δεξαμενές κάθε λίγες μέρες. Το συμπιεσμένο αέριο έρχεται επίσης σε μικρότερους, φορητούς κυλίνδρους, αλλά διαρκούν μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα

Αναλώσιμα οξυγονοθεραπείας

Ρινική κάνουλα

Αυτός είναι ένας μαλακός πλαστικός σωλήνας με δύο μικρές εξόδους στο ένα άκρο. Αυτές πηγαίνουν στη μύτη  και ο σωλήνας στηρίζεται πάνω στα αυτιά για να τον κρατήσει στη θέση του. Το άλλο άκρο συνδέεται με την παροχή οξυγόνου. Ο ρινικός καθετήρας παρέχει σταθερό οξυγόνο. Μπορεί να στεγνώσει λίγο τη μύτη σας.

Μάσκα οξυγονοθεραπείας (μάσκα οξυγόνου)

Αυτός ο τύπος ταιριάζει απόλυτα στο στόμα και τη μύτη. Η μάσκα μπορεί να  δυσκολεύει αυτόν που λαμβάνει οξυγονοθεραπεία στο να μιλήσει. Επίσης ο ασθενής δεν μπορεί να φοράει τη μάσκα ενώ τρώει ή πίνει . Συνήθως, η μάσκα χρησιμοποιείται για την παροχή οξυγονοθεραπείας κατά την διάρκεια του ύπνου.
oxygen help

Το site χρησιμοποιεί cookies για τη λειτουργία του και για την καλύτερη απόδοση του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.