24/7 Οξυγονοθεραπεία στο σπίτι

Ποίες συσκευές είναι κατάλληλες για οξυγονοθεραπεία;

Οι συσκευές που είναι κατάλληλες για οξυγονοθεραπεία χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

  1. Κύλινδρος συμπιεσμένου οξυγόνου.

  2. Υγρό οξυγόνο.

  3. Συμπυκνωτές οξυγόνου.

 

  1. Κύλινδρος συμπιεσμένου οξυγόνου.

    Σε αυτό το τύπο συσκευών το οξυγόνο υπάρχει αποθηκευμένο σε συμπιεσμένη μορφή μέσα σε κυλινδρικά δοχεία από χάλυβα ή αλουμίνιο. Το αποθηκευμένο αυτό οξυγόνο παρέχεται στον ασθενή. Στην αγορά, υπάρχουν μοντέλα των 2L, 3L, 4L, 6L, 8L, 10L, 15L, 40L κτλ. Η αποθήκευση υπολογίζεται σε 130 ATM/L (πρότυπη ατμοσφαιρική πίεση). Δηλαδή όπου 2L ισοδυναμούν με 260L οξυγόνο, 3L = 390L ,… 40L = 5200 L οξυγόνο. Τα πλεονεκτήματα της συσκευής αυτής είναι η ευκολία απόκτησης από κάποιον προμηθευτή και η χαμηλή τιμή. Τα μειονεκτήματα είναι το βάρος και η μικρή αποθήκευση οξυγόνου κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να γεμίζει επανειλημμένα. Χρησιμοποιείται πολύ στα νοσοκομεία.

  2. Υγρό οξυγόνο.

    Στις συσκευές αυτές το οξυγόνο είναι πάλι αποθηκευμένο αλλά σε υγρή μορφή αυτή τη φορά. Το υγρό οξυγόνο αποθηκεύεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (περίπου -166,7 ℃) και γίνεται αέριο όταν απελευθερώνεται από το δοχείο. Όπως και το συμπιεσμένο αέριο, το υγρό οξυγόνο πρέπει να αγοράζεται και να αποθηκεύεται σε κυλινδρικά δοχεία και ίσως χρειάζεται και μια συσκευή συντήρησης. Συνήθως, ο φορητός κύλινδρος υγρού οξυγόνου ζυγίζει περίπου 4kg. Τα πλεονεκτήματα της συσκευής είναι η χαμηλή πίεση, η υψηλή αποθήκευση οξυγόνου, το εύκολο συμπλήρωμα και ότι είναι κατάλληλο για μακροπρόθεσμη αποκατάσταση. Τα μειονεκτήματα είναι το υψηλό κόστος και η πιθανή διαρροή. 0.45kg υγρού οξυγόνου ισούται με 344L αέριο οξυγόνο, δηλαδή ένα υγρό οξυγόνο μπορεί να αποθηκεύσει 13760 ~ 34400L αέριο οξυγόνο.

  3. Συμπυκνωτές οξυγόνου.

    Οι συμπυκνωτές οξυγόνου λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Σε αυτού του τύπου τις συσκευές το συμπυκνωμένο οξυγόνο δεν υπάρχει αποθηκευμένο σε κάποιο δοχείο αλλά παράγεται επι τόπου από την ίδια τη συσκευή. Ένας αεροσυμπιεστής συμπυκνώνει τον αέρα του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια ο αέρας αυτός φιλτράρεται και παρέχεται στον χρήστη. Το φιλτράρισμα του συμπυκνωμένου αέρα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: α) Μέσω μοριακών κοσκίνων, βασίζεται στο PSA (Pressure Swing Adsorption),
    όπως ο φορητός συμπυκνωτής οξυγόνου της LoveGo, Simply go POC. β) Μέσω συγκεντρωτή μεμβράνης, βασίζεται στο διαφορετικό ποσοστό ρυθμού διαφόρων αερίων. Οι συμπυκνωτές οξυγόνου χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε σταθερούς(για το σπίτι) και φορητούς(για δραστηριότητες εντός οικίας. Τα πλεονεκτήματα των συσκευών αυτών είναι ότι δεν χρειάζoνται να γεμίζουν με οξυγόνο. Το κόστος χρήσης τους είναι μόνο αυτό της κατανάλωσης ρεύματος. Έχουν έτσι μακροχρόνιο οικονομικό όφελος και είναι πιο βολικές για καθημερινή χρήση στο σπίτι. Τα μειονεκτήματα των σταθερών είναι ο θόρυβος λειτουργίας και ότι ο συμπυκνωτής δεν είναι εύκολο να μετακινηθεί. Αντίθετα οι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου είναι σχεδόν αθόρυβοι με μικρό βάρος, έχουν όμως μικρότερη απόδοση παροχής οξυγόνου.

Η οξυγονοθεραπεία παρέχεται με ιατρική συνταγή.

Αν χρειάζεστε οξυγόνο στο σπίτι επικοινωνήστε με κάποιον από τους συνεργάτες μας και αποκτήστε δωρεάν και εντός της ημέρας πρόσβαση στην οξυγονοθεραπεία σας.

Αφήστε μια απάντηση