24/7 Οξυγονοθεραπεία στο σπίτι

Συσκευές Άπνοιας CPAP ΕΟΠΥΥ

Τι είναι η συσκευή άπνοιας CPAP; Για ποιες ασθένειες χορηγείται;

Πώς λειτουργεί μία συσκευή CPAP;

Συσκευές CPAP ΕΟΠΥΥ τι καλύπτει;

Προϋποθέσεις για αποζημίωση CPAP από τον ΕΟΠΥΥ

Οδηγίες χρήσεις συσκευών CPAP

Τι είναι το σύνδρομο άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Τι είναι η συσκευή άπνοιας CPAP;

ΣΥΣΚΕΥΕΣ CPAP

Continuous Positive Airway Pressure
(Συνεχής θετική πίεση αεραγωγού)

Η CPAP είναι μία συσκευή η οποία εφαρμόζει ήπια θετική πίεση αέρα στον χρήστη σε συνεχή βάση. Έτσι  διατηρεί τους αεραγωγούς συνεχώς ανοιχτούς.

Οι συσκευές CPAP είναι μια εναλλακτική λύση στη θετική τελική εκπνευστική πίεση (PEEP). Η CPAP είναι μια σύσκευή θετικής πίεσης.  Είναι μια συσκευή που στέλνει αέρα με πίεση δια μέσου ενός σωλήνα και μιας μάσκας, στην μύτη ή/και το στόμα

Και οι δύο μέθοδοι στενεύουν τις κυψελίδες των πνευμόνων και έτσι προσλαμβάνουν περισσότερη επιφάνεια του πνεύμονα για τον αερισμό. Όμως, ενώ το PEEP αναφέρεται σε συσκευές που επιβάλλουν θετική πίεση μόνο στο τέλος της εκπνοής, οι συσκευές CPAP εφαρμόζουν συνεχή θετική πίεση των αεραγωγών σε όλο τον κύκλο αναπνοής. 

Οι συσκευές CPAP κατά τη διάρκεια της χρήσης τους, αποθηκεύουν κάθε πληροφορία.

Με τα δεδομένα των μηχανημάτων CPAP μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πρόοδο της θεραπείας και την απόδοσή σας με τον καιρό. Η παρακολούθηση των δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν επεισόδια και να χρησιμοποιηθούν για να φανούν οι αλλαγές στη συνολική θεραπεία σας.

Ο ιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες της θεραπείας για να κάνει αλλαγές στην ρυθμίσεις σας, όπως η αλλαγή μάσκας, η αύξηση ή μείωση της πίεση σας.

Τα δεδομένα μπορούν να μας ενημερώσουν όχι μόνο πόσες ώρες το μηχάνημα είχε χρησιμοποιηθεί, αλλά και προηγμένες πληροφορίες όπως AHI, ο ρυθμός διαφυγής, και μέση πίεση (αν χρησιμοποιείτε APAP). Ανάλογα με το μηχάνημα, οι πληροφορίες μπορούν να είναι διαφορετικές.

Συσκευή CPAP  για ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται;

Η συσκευή CPAP χρησιμοποιείται συνήθως για άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως άπνοια ύπνου.

Η χρήση μίας συσκευής CPAP είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο. Ως  άπνοια ορίζεται η διακοπή της αναπνοής για διάστημα μεγαλύτερο από δέκα (10) δευτερόλεπτα και οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην απόφραξη των άνω αεραγωγών. Η συνεχής θετική πίεση (ροή) της CPAP δεν επιτρέπει στους αεραγωγούς να φράξουν τόσο συχνά. Με ειδικούς αλγόριθμους μία συσκευή CPAP ανιχνεύει το μοτίβο της αναπνοής και αυξομειώνει την πίεση.

Μηχάνημα CPAP μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των πρόωρων βρεφών των οποίων οι πνεύμονες δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Για παράδειγμα, οι συσκευές CPAP χρησιμοποιούνται συχνά σε βρέφη με σύνδρομο αναπνευστικής δυσφορίας.

Σε ορισμένα πρόωρα βρέφη των οποίων οι πνεύμονες δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, η συσκευή CPAP βελτιώνει την επιβίωση και μειώνει την ανάγκη για θεραπεία των πνευμόνων με στεροειδή.

Οι συσκευές CPAP είναι ειδικά σχεδιασμένες για να παρέχουν σταθερή  πίεση στη ροή του αέρα. Ορισμένες συσκευές CPAP έχουν και άλλα χαρακτηριστικά, όπως θερμαινόμενους υγραντήρες.

Ο θερμαινόμενος υγραντήρας χρησιμοποιείται για να θερμάνει και να υγραίνει τον αέρα της συσκευής CPAP.

Φυσιολογικά αυτό το κάνει  η ρινική κοιλότητα η οποία  είναι σχεδιασμένη να φιλτράρει και να υγραίνει την αναπνοή. Όταν όμως χρησιμοποιούμε την συσκευή CPAP οι ροές αυξάνονται εκθετικά (έως και 200lpm) με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να μην μπορεί να υγροποιήσει την ποσότητα αυτή. Γιαυτό το λόγο η χρήση υγραντήρα κρίνεται απαραίτητη για την ορθή θεραπεία με CPAP.

Η χορήγηση του αέρα στον ασθενή  μέσω μίας ρινικής μάσκας είναι η πιο κοινή μέθοδος θεραπείας, υπάρχουν και άλλα συστήματα για τη διασύνδεση  ενηλίκων και παιδιών.

Το ρινικό CPAP χρησιμοποιείται συχνά σε βρέφη, αν και η χρήση του είναι αμφιλεγόμενη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρινική CPAP μειώνει τον χρόνο του αναπνευστήρα.

Η συσκευή CPAP απο μόνη της δεν κάνει καθόλου θόρυβο.

CPAP ΕΟΠΥΥ Τι καλύπτει;

Για την αγορά αναπνευστικών συσκευών CPAP ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει δαπάνη μέχρι του ποσού που ανά τύπο συσκευής καθορίζεται, ήτοι:

CPAP (απλή) ΕΟΠΥΥ

840 …………………………………………………………….

CPAP (auto) ΕΟΠΥΥ

1050                                                              €

BiPAP (απλή) ΕΟΠΥΥ

1540                                                              €

BiPAP S/Τ (πίεσης) ΕΟΠΥΥ

3500                                                              €
Συσκευές όγκου/πίεσης
Αναπνευστήρας ΕΟΠΥΥ
 

7000
                                                             €

Στα παραπάνω ποσά για την αγορά συσκευής CPAP καταβάλλεται συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό 25% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα για τις αναπνευστικές συσκευές όγκου/πίεσης και αναπνευστήρα καταβάλλεται συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό 5%.

Αντικατάσταση αυτών δικαιολογείται μετά την παρέλευση τετραετίας από την ημερομηνία χορήγησής τους και με την προϋπόθεση της ολικής βλάβης λόγω φθοράς χρήσης.

Βάση ποιων προϋποθέσεων αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ οι συσκευές CPAP;

Οι αναπνευστικές συσκευές CPAP, χορηγούνται και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ βάσει δεδομένων αναπνευστικής ανεπάρκειας του ασθενή.

Αυτά βασίζονται στην μέτρηση αερίων αίματος, στις ειδικές μετρήσεις αναπνευστικής λειτουργίας (μελέτη ύπνου κτλ) και στον έλεγχο της ικανότητας (επάρκειας) των αναπνευστικών μυών, με ιατρική γνωμάτευση Πνευμονολόγου ή ιατρού ΜΕΘ και επισύναψη των σχετικών εργαστηριακών/παρακλινικών εξετάσεων.

Οι αναπνευστικές συσκευές, χορηγούνται βάσει δεδομένων αναπνευστικής ανεπάρκειας του ασθενή που βασίζονται στην μέτρηση αερίων αίματος, στις ειδικές μετρήσεις αναπνευστικής λειτουργίας και στον έλεγχο της ικανότητας (επάρκειας) των αναπνευστικών μυών, με ιατρική γνωμάτευση Πνευμονολόγου ή ιατρού ΜΕΘ και επισύναψη των σχετικών εργαστηριακών/παρακλινικών εξετάσεων.

Η ιατρική γνωμάτευση χρήσης του ανωτέρω μηχανήματος που εκδίδεται από ιατρό ειδικότητας Πνευμονολογίας ή ειδικοτήτων ΜΕΘ, Δημόσιου, Πανεπιστημιακού ή Στρατιωτικού νοσοκομείου ή επιστημονικό υπεύθυνο ιδιωτικής κλινικής, εγκρίνεται από ελεγκτή ιατρό του νοσοκομείου ή της κλινικής όπου έχει εκδοθεί ή από ελεγκτή ιατρό Κ.Υ. ΕΣΥ, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την έκδοσή της και εκτελείται εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοσή της.

Ο ΕΟΠΥΥ εγκρίνει και τα αναλώσιμα των συσκευών υποστήριξης αναπνευστικής λειτουργίας καθώς και τα αναγκαία υλικά που χρειάζεται ο ασθενής για την σύνδεσή του με τον αναπνευστήρα, όπως περιγράφονται ανωτέρω, στο παρόν άρθρο.
Ειδικά για τις συσκευές που χορηγούνται στο σύνδρομο ύπνου άπνοιας, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει την ειδική μάσκα CPAP/BiPAP, με τον κεφαλοδέτη και τα λοιπά υλικά του κυκλώματος σύνδεσης με τον ασθενή.

Οδηγίες χρήσεις συσκευών CPAP

Αν το βράδυ ακούγεται έντονα η μάσκα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη διαρροή. H συσκευή CPAP απο μόνη της δεν κάνει καθόλου θόρυβο. Αν ο θόρυβος προέρχεται από την συσκευή τότε αποσυνδέστε την μάσκα και τον σωλήνα και εκκινήστε την συσκευή. Φράξτε την έξοδο του αέρα και ακούστε τον ήχο ο οποίος θα πρέπει να είναι σαν ψίθυρος.

Μην σφίγγετε υπερβολικά, καθώς μπορεί να επιτύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.
Προτείνουμε να τραβήξετε λίγο προς τα έξω την μάσκα και να την αφήσετε να ξανασφίξει στο πρόσωπο χωρίς να αλλάξετε την ρύθμιση στους κεφαλοδέτες. Αυτό θα επιτρέψει στην σιλικόνη να επανατοποθετηθεί στο πρόσωπο με καλύτερη εφαρμογή.

Συσσώρευση νερού στην μάσκα CPAP

Η συσσώρευση νερού και σταγονιδίων στην μάσκα CPAP οφείλεται κατά  μεγάλο ποσοστό στην λάθος χρήση του θερμαινόμενου υγραντήρα. Το νερό δημιουργείται από την διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει εντός και εκτός του κυκλώματος της συσκευής CPAP. Ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες αν στον χώρο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και η θερμοκρασία του υγραντήρα είναι ρυθμισμένη πολύ υψηλά, το φαινόμενο της συσσώρευσης μεγιστοποιείται.

Οι συσκευές CPAP πρέπει να συντηρούνται βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά.

Πλύσιμο του φίλτρου σκόνης κάθε 15 ημέρες

Αντικατάσταση του φίλτρου γύρης (λευκό φίλτρο για μικρά σωματίδια) μία φορά μηνιαίως

Καθαρισμός μία φορά μηνιαίως του κυκλώματος CPAP με σαπούνι και νερό εσωτερικά και εξωτερικά. Ξεπλύνετε πολύ καλά και αφήστε να στεγνώσει πριν την επόμενη χρήση.Μάσκες για CPAP συσκευές.

Καθαρισμός μάσκας CPAP.

Καθάρισμα της σιλικόνης που έρχεται σε επαφή με το δέρμα μετά το πέρας της εκάστοτε θεραπείας (κάθε πρωί).  Έτσι απομακρύνετε την λιπαρότητα του δέρματος που παραμένει στα τοιχώματα  και καταστρέφει μακροχρόνια την σιλικόνη της μάσκας.

Μια ρινική CPAP μάσκα αποτελείται από ένα πλαστικό πλαίσιο με ένα τρίγωνο ή σε σχήμα αχλαδιού μαξιλαράκι σιλικόνης. Αυτό το μαξιλάρι περιβάλλει τη μύτη πάνω από το άνω χείλος του στόματος. Αυτά τα μαξιλάρια σιλικόνης και gel έρχονται σε συνεχή επαφή με το πρόσωπό σας, έτσι φθείρονται. Οι CPAP μάσκες συνήθως χρειάζεται να αντικαθίστανται κάθε έξι έως οκτώ μήνες, επειδή τα έλαια από το δέρμα φθείρουν τη σιλικόνη.

Πολλά μοντέλα επιτρέπουν σε τμήματα της μάσκας CPAP όπως το τμήμα της σιλικόνης, να αντικατασταθεί μεμονωμένα. Πολλές μάσκες CPAP έχουν επιπλέον ανταλλακτικά όπως ιμάντες κεφαλής και μαξιλαράκια μετώπου.
Θυμηθείτε οτι για να βρείτε την τέλεια εφαρμογή μάσκας CPAP συχνά πρέπει να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές μάσκες CPAP.

Οι στοματορινικές (fullface) CPAP μάσκες είναι μια κατηγορία CPAP μασκών που σχεδιάστηκε για την αναπνοή από το στόμα σε ασθενείς με άπνοια στον ύπνο. Είναι μεγαλύτερες από τις ρινικές μάσκες CPAP, αλλά λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Οι μάσκες εκτείνονται κάτω από το κάτω χείλος για καλύψουν το στόμα του χρήστη, καθώς και τη μύτη. Αυτές οι μάσκες CPAP χρησιμοποιούνται κυρίως όταν ένα άτομο παρουσιάζει μια διαρροή αέρα απο τη μάσκα CPAP, όταν κοιμάται. Οι στοματορινικές CPAP μάσκες επιτρέπουν στο χρήστη να αναπνέει είτε μέσω της μύτης ή από το στόμα τους, χωρίς να ανησυχείτε για διαρροές αέρα.

Τι είναι η άπνοια κατά τη διάρκεια του υπνου;

Η αναπνευστική άπνοια είναι μία διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου για πάνω από δέκα δευτερόλεπτα και αυτό συμβαίνει κατ’επανάληψη σημαίνει ότι πάσχει από υπνική άπνοια.

Οι υπνικές άπνοιες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, στις αποφρακτικές και στις κεντρικές.

Οι αποφρακτικές άπνοιες είναι οι πιο συχνές. Εμφανίζονται ως επαναλαμβανόμενα επεισόδια πλήρους ή μερικής απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στις κεντρικές άπνοιες, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στους αεραγωγούς αλλά στον εγκέφαλο. Μια δυσλειτουργία στο κεντρικό νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα στο κέντρο ελέγχου της αναπνοής, είναι η αιτία που οι μύες της αναπνοής δεν «συγχρονίζονται» ώστε να αναπνεύσει ο πάσχων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπνικής άπνοιας;

Το πρώτο βήμα είναι οι γιατροί να πάρουν από τον ασθενή ιστορικό σχετικά με τον ύπνο του.
Το επόμενο βήμα είναι να μπορέσουν οι ειδικοί να εκτιμήσουν την βαρύτητα του περιστατικού μέσω μίας μελέτης ύπνου.

Η Μελέτη ύπνου ασχολείται με τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου καθώς και με τις ημερήσιες συνέπειες διαταραχών που συμβαίνουν στον ύπνο.

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της άπνοιας είναι τα εξής:

υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
αίσθηση μη αναζωογονητικού ύπνου
πρωινοί πονοκέφαλοι
έντονο ροχαλητό
απότομες αφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμού
στυτική δυσλειτουργία και μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα
συχνή αφύπνιση για ούρηση
διαταραχή μνήμης & συμπεριφοράς
απώλεια συγκέντρωσης / κατάθλιψη

Παράγοντες κινδύνου:
Παχυσαρκία, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή ή άλλη αρρυθμία, ανθεκτική υπέρταση, Στεφανιαία νόσος, Σακχαρώδης διαβήτης , ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, νευρομυϊκές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις.

Υπολογίζεται ότι το 6% του πληθυσμού, διεθνώς που ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία από 35 έως 65 ετών εκδηλώνει υπνική άπνοια.

Οι παχύσαρκοι σχετίζονται με περισσότερες άπνοιες. Ένας λεπτόσωμος έχει λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσει άπνοιες.

Συχνοί προδιαθεσικοί παράγοντες της αποφρακτικής άπνοιας είναι η παχυσαρκία, ο κοντός λαιμός, η υπερτροφία των αμυγδαλών ή των αδενοειδών (τα γνωστά κρεατάκια των παιδιών), η διόγκωση της μαλακής υπερώας και της σταφυλής κ.ά
Οι άπνοιες επίσης θα μπορούσαν να σχετιστούν με υποθυρεοειδισμό ή με κάποια ορμονική διαταραχή. Επίσης η κολπική μαρμαρυγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κεντρικές άπνοιες.

Η διαταραχή της αναπνοής προκαλεί έλλειψη οξυγόνου σε ζωτικά όργανα του σώματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρότατων νοσημάτων. Οι πιο συχνές και χαρακτηριστικές είναι η αρτηριακή υπέρταση, οι καρδιακές αρρυθμίες και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Το Σύνδρομο Άπνοιας – Υπόπνοιας στον Ύπνο προκαλεί υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, σεξουαλική δυσλειτουργία, πτώση των ανώτερων λειτουργιών του εγκεφάλου.

Τέλος, η έλλειψη φυσιολογικού ύπνου προκαλεί μειωμένα αντανακλαστικά και μεγάλη υπνηλία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θανατηφόρων τροχαίων και επαγγελματικών ατυχημάτων.

oxygen help

Το site χρησιμοποιεί cookies για τη λειτουργία του και για την καλύτερη απόδοση του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.