24/7 Οξυγονοθεραπεία στο σπίτι

ΧΑΠ Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Τι είναι η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια);

Η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τους αεραγωγούς των πνευμόνων. Με την πάροδο του χρόνου καθιστά την αναπνοή όλο και πιο δύσκολη.
Η ΧΑΠ στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορεί να αποφευχθεί.
Ειδικά αν έχετε ιστορικό πνευμονολογικών παθήσεων στην οικογένεια, κρίνεται απαραίτητο για την υγεία σας να ενημερωθείτε σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης.

Ο όρος Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια | ΧΑΠ χρησιμοποιείται σαν ομπρέλα για να περιγράψει ένα σύνολο παθήσεων των πνευμόνων που προκαλούν περιορισμούς στους αεραγωγούς αυτών.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) περιλαμβάνει κυρίως δύο προβλήματα των πνευμόνων, τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Η χρόνια βρογχίτιδα ορίζεται κλινικά από βήχα και απόχρεμψη για τρεις τουλάχιστον μήνες τον χρόνο, τα δύο τελευταία χρόνια.

Το “εμφύσημα” χαρακτηρίζεται από διάταση και καταστροφή του τοιχώματος των μικρών αεροφόρων οδών και των κυψελίδων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δυνατότητας πρόσληψης οξυγόνου από τον πνεύμονα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας;

Τα συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ποικίλουν και περιλαμβάνουν:

• Επίμονο (χρόνιο) βήχα, με ή χωρίς φλέμα.
• Δύσπνοια κατά την άσκηση καθημερινών δραστηριοτήτων ή κατά την ηρεμία
• Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού
• Παραγωγή πολλών βλεννών (φλέγμα ή πτύελα)
• Συριγμό (ο αέρας προσπαθεί να διέλθει από έναν στενό αεραγωγό)
• Σκούρο μπλε ή μωβ απόχρωση των χειλιών ή των νυχιών (περιφερική κυάνωση)
• Κόπωση / κούραση
• Απώλεια βάρους
• Πρωινούς πονοκεφάλους (Η αναπνοή μειώνεται κατά τον ύπνο, πράγμα που σημαίνει ότι εισέρχεται λιγότερο οξυγόνο και αυξάνεται περισσότερο το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους)
Ορισμένα συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ΧΑΠ, όπως η κόπωση και η δύσπνοια, επηρεάζουν κάθε άτομο διαφορετικά. Η δύσπνοια δεν είναι ποτέ φυσιολογική.

ΧΑΠ Θεραπεία

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν ίδια για όλους τους ασθενείς, επομένως η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά . Μόνο εσείς και ο ιατρός σας μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα θεραπείας της ΧΑΠ αποκλειστικά για εσάς.

Οι σωστές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα σε καθημερινή βάση, να βελτιώσετε τα επίπεδα των δραστηριοτήτων σας, να επιβραδύνετε την εξέλιξη της πάθησης (ΧΑΠ) και να ενισχύσετε την αναπνοή σας.

Πνευμονική Αποκατάσταση

Εάν εσείς ή κάποιος δικός σας πάσχει από χρόνιες πνευμονοπάθειες όπως τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), υπάρχει ελπίδα για την ανοικοδόμηση της δύναμης και την απόλαυση μιας πληρέστερης και πιο δραστήριας ζωής. Τα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης περιλαμβάνουν την πλήρη ενημέρωση για το τι είναι η ΧΑΠ και πώς αυτή αντιμετωπίζεται, προγράμματα άσκησης σε ασθενείς με ΧΑΠ, την διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ο ασθενής με ΧΑΠ και την παροχή γενικών συμβουλών.

Συσκευές εισπνοής βραχείας δράσης – άμεσης ανακούφισης

Οι συσκευές εισπνοής βραχείας δράσης ονομάζονται μερικές φορές και συσκευές εισπνοής ταχείας ανακούφισης. Βοηθούν να ανοίξουν οι αεραγωγοί στους πνεύμονες όταν τα συμπτώματα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ξαφνικά επιδεινωθούν. Είναι σημαντικό να έχετε πάντα μαζί σας την συσκευή εισπνοής σας σε περίπτωση που τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.
Καθημερινή φαρμακευτική αγωγή

Η δράση των περισσότερων ημερήσιων φαρμάκων για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) διαρκεί 12 έως 24 ώρες. Συνήθως λαμβάνονται μία ή δύο φορές την ημέρα και κάποια βοηθούν στο να διατηρηθούν ανοικτοί οι αεραγωγοί ενώ κάποια άλλα βοηθούν στην αποφυγή των εξάρσεων.

Είναι σημαντικό να παίρνετε τακτικά τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας, ακόμη και σε ημέρες που αισθάνεστε καλύτερα. Επίσης λάβετε υπόψη ότι αυτά τα φάρμακα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις συσκευές εισπνοής ταχείας δράσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη συσκευή εισπνοής ταχείας – βραχείας δράσης μαζί σας ανά πάσα στιγμή.

Χειρουργική επέμβαση

Μερικοί άνθρωποι με πολύ σοβαρά συμπτώματα μπορεί να δυσκολεύονται να αναπνέουν όλη την ώρα. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί ενδέχεται να προτείνουν χειρουργική επέμβαση στους πνεύμονες για να βελτιώσουν την αναπνοή. Δεν είναι όλοι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση των πνευμόνων.

Κλινικές δοκιμές

Οι κλινικές δοκιμές είναι ερευνητικές μελέτες που ελέγχουν πόσο καλά λειτουργούν οι νέες ιατρικές προσεγγίσεις στους ανθρώπους. Κάθε μελέτη απαντά σε επιστημονικά ερωτήματα και προσπαθεί να βρει καλύτερους τρόπους για την πρόληψη, τον έλεγχο, τη διάγνωση ή τη θεραπεία μιας ασθένειας. Τα άτομα που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν στη γνώση και την πρόοδο κατά της ΧΑΠ, λαμβάνοντας παράλληλα φροντίδα από ειδικούς.

Συμπληρωματικές Θεραπείες

Οι συμπληρωματικές θεραπείες αναφέρονται στις πολλές θεραπείες, φιλοσοφίες και πρακτικές που δεν θεωρούνται συμβατικές ή τυποποιημένες. Μερικά παραδείγματα συμπληρωματικής εναλλακτικής θεραπείας της ΧΑΠ περιλαμβάνουν βότανα, μασάζ, γιόγκα και βελονισμό. Αυτές οι τεχνικές δεν μπορούν να θεραπεύσουν τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αλλά μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής. Πάντα συζητάτε τις τεχνικές αυτές με τον ιατρό σας.

ΧΑΠ Οξυγονοθεραπεία

Το σώμα σας χρειάζεται οξυγόνο για να κάνει τα πάντα, από την πέψη των τροφίμων, μέχρι τις καθημερινές δουλειές και δραστηριότητες.

Μερικές φορές με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η αναπνοή σας περιορίζεται τόσο πολύ ώστε το σώμα χρειάζεται επιπλέον οξυγόνο ή συμπληρωματικό οξυγόνο (που ονομάζεται οξυγονοθεραπεία). Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των πνευμόνων είναι η παροχή οξυγόνου στο αίμα. Όταν οι πνεύμονες δεν μπορούν να παρέχουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει την οξυγονοθεραπεία.

Η οξυγονοθεραπεία (οξυγόνο στο σπίτι) συνήθως βελτιώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά μερικά άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να ζουν περισσότερο. Μερικοί ανησυχούν ότι η οξυγονοθεραπεία θα τους κλείσει στο σπίτι, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι οξυγονοθεραπείας που αντί να περιορίζουν την ανεξαρτησία σας, μπορούν στην πραγματικότητα να σας βοηθήσουν να είστε πιο δραστήριοι, παρέχοντας στο σώμα σας την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται.

ΧΑΠ και εναλλακτικές θεραπείες

Η παρουσίαση των παρακάτω μελετών δεν συνάδει την προτροπή  για χρήση – κατανάλωση των συγκεκριμένων ή άλλων βοτάνων για τη θεραπεία της ΧΑΠ.
Τα βότανα πέρα από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες με την αυξημένη ή λανθασμένη χρήση τους μπορεί να επιφέρουν επιπτώσεις για τον οργανισμό.
Πριν από οποιαδήποτε απόφαση χρήσης βοτάνου για τη θεραπεία της ΧΑΠ, συστήνουμε απαραίτητα συμβουλή από τον πνευμονολόγο σας. Ο μόνος κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει σχετικά με την υγεία σας είναι ο ιατρός σας. Είναι ο κύριος σύμμαχος σας στην αντιμετώπιση της ΧΑΠ.
Επιλέξτε για ιατρό έναν επιστήμονα – άνθρωπο που εμπιστεύεστε. Συζητήστε μαζί του και αποφασίστε από κοινού πως θα αντιμετωπίσετε την ασθένεια της ΧΑΠ.

Ρίγανη και Αντιβακτηριδιακή δράση

H Pseudomonas aeruginosa (ή αλλιώς αεριογόνος ψευδομονάδα) είναι ένα βακτήριο που απομονώνεται συχνά στα πτύελα ασθενών με ΧΑΠ, ιδιαίτερα στους νοσηλευόμενους ασθενείς και σε αυτούς που στην Αξονική Τομογραφία Θώρακος φαίνεται να υπάρχουν και βρογχεκτασίες. Παρακάτω σας παραθέτουμε αυτούσια μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο pubmed στην οποία μελετήθηκαν οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου ρίγανης έναντι της Esherichia coli και της Pseudomonas aeruginosa.

Εισαγωγή:
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων αιθέριου ελαίου ρίγανης έναντι απομονωμένων κλινικά στελεχών Esherichia coli και Pseudomonas aeruginosa. Ερευνήθηκε η αντιβακτηριδιακή δράση του αιθέριου ελαίου ρίγανης έναντι 20 απομονωμένων στελεχών Esherichia coli και έναντι 20 απομονωμένων στελεχών Pseudomonas aeruginosa. Τα παραπάνω προέρχονταν από βιολογικά υγρά ασθενών.

Μέθοδοι:
Ελέγχθηκε με την μέθοδο διαδοχικών αραιώσεων στο άγαρ με σκοπό τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων που απαιτούνται για την αναστολή ανάπτυξης των μικροβίων. Η αντίστοιχη ευαισθησία στα αντιβιοτικά ελέγχθηκε με την μέθοδο διάχυσης δισκίων.

Αποτελέσματα:
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης ήταν δραστικό έναντι των στελεχών των μικροβίων και ιδιαίτερα στην Esherichia coli. Κάποια στελέχη της ψευδομονάδας εμφάνισαν αντοχή ποικίλου βαθμού ανάλογα με το στέλεχος.

Συμπεράσματα:
Τα αποτελέσματα ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προσπάθεια ανεύρεσης εναλλακτικών αντιβακτηριακών θεραπειών που θα βοηθούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και παράλληλα στην αποφυγή ανάπτυξης αντοχής στα ήδη υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Ευκάλυπτος για τη μείωση των παροξύνσεων της ΧΑΠ

Είναι γνωστό πως τα φύλλα του ευκαλύπτου χρησιμοποιούνται από το παρελθόν στην θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, κυρίως για τις αποχρεμπτικές τους ιδιότητες.

Ο τρόπος κυρίως που χρησιμοποιούνται, είναι είτε ως πόσιμο έγχυμα (βρασμένο νερό με φύλλα ευκαλύπτου αφού προηγουμένως το σουρώσουμε),είτε μέσω τις εισπνοής υδρατμών που παράγονται από πόσιμο νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει φύλλα ευκαλύπτου. Το έλαιο του ευκαλύπτου περιέχει ευκαλυπτόλη ένα συστατικό στο οποίο στηρίζονται οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικής Πληροφόρησης των ΗΠΑ, στην οποία διαπιστώνεται η συνεισφορά της χρήσης της ευκαλυπτόλης στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Η ταυτόχρονη θεραπεία με ευκαλυπτόλη μειώνει τις παροξύνσεις της ΧΑΠ. Μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διπλή τυφλή μελέτη:

Ιστορικό:
Οι κλινικές επιδράσεις των βλεννολυτικών φαρμάκων σε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι αμφιλεγόμενες. Η ευκαλυπτόλη είναι το κύριο συστατικό του ελαίου ευκαλύπτου και χρησιμοποιείται κυρίως στις φλεγμονώδεις νόσους των αεραγωγών ως βλεννολυτικός παράγοντας. Θεωρήσαμε ότι οι γνωστές βλεννολυτικές, βρογχοδιασταλτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της ως ταυτόχρονη θεραπεία με την υπάρχουσα αγωγή θα μείωνε την συχνότητα των παροξύνσεων και θα παρουσίαζαν οφέλη στον λειτουργικό έλεγχο του αναπνευστικού και στην ποιότητα ζωής των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια – ΧΑΠ.

Μέθοδος:
Σε αυτή τη διπλή τυφλή, συγκρινόμενη με εικονικό φάρμακο, πολυκεντρική μελέτη, δώσαμε τυχαία σε 242 ασθενείς με σταθερή ΧΑΠ να λάβουν 200 mg ευκαλυπτόλης ή εικονικό φάρμακο 3 φορές την ημέρα ως ταυτόχρονη θεραπεία για 6 μήνες κατά τη χειμερινή περίοδο. Τα πρώτα συμπεράσματα που βγήκαν αφορούσαν μετρήσεις στη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των παροξύνσεων . Τα δευτερεύοντα συμπεράσματα περιλάμβαναν τις μεταβολές στην λειτουργικότητα των πνευμόνων, την συμπτωματολογία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς μετά από τις παροξύνσεις.

Αποτελέσματα:
Τα δημογραφικά στοιχεία, η λειτουργικότητα των πνευμόνων και η τυπική φαρμακευτική αγωγή και των δύο ομάδων ήταν συγκρίσιμα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας των 6 μηνών η συχνότητα, η σοβαρότητα και η διάρκεια των παροξύνσεων ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με ευκαλυπτόλη σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Τα δευτερεύοντα συμπεράσματα επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα. Η βελτίωση της λειτουργικότητας των πνευμόνων, η δύσπνοια και η ποιότητα ζωής ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συγκρίσιμες και στις δύο ομάδες.

Συμπέρασμα:
Η ταυτόχρονη θεραπεία με ευκαλυπτόλη μειώνει τις παροξύνσεις , τη δύσπνοια και βελτιώνει την λειτουργικότητα των πνευμόνων. Αυτή η μελέτη προτείνει περαιτέρω χρήση της ευκαλυπτόλης στην ρύθμιση της φλεγμονής των αεραγωγών στη ΧΑΠ μέσο της παρέμβασής της στην διαδικασία φλεγμονής των αεραγωγών στους ασθενείς με ΧΑΠ.

Για περισσότερα στοιχεία για την παραπάνω μελέτη μπορείτε να ανατρέξετε στο https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2720945/

ΧΑΠ και θάλασσα

Μια άλλη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν θεραπευτικές ιδιότητες στον θαλασσινό ατμοσφαιρικό αέρα που έχουν βοηθήσει και τους ασθενείς με νόσους των πνεύμόνων.

Η μελέτη συμπεριέλαβε ασθενείς με ποικίλες αναπνευστικές παθήσεις για να διαπιστώσει εάν υπήρξε κοινή βελτίωση των συμπτωμάτων.

Ενώ τα αποτελέσματα των ασθενών ήταν σε ατομική βάση, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο κοινά αποτελέσματα. Αναφέρονται στους ασθενείς που αναπνέουν καθημερινά θαλασσινό αέρα.
Λεπτή βλέννα
Βελτιωμένη αναπνευστική λειτουργία
Μειωμένος βήχας
Εξισορρόπηση πίεσεων στους παραρρίνιους κόλπους.
Ενώ χρειάζεται περισσότερος χρόνος και έρευνα για να κατανοήσουμε τα οφέλη της θάλασσας στην υγεία μας,
μία βόλτα στην παραλία θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα από όσα νομίζουμε.

oxygen help

Το site χρησιμοποιεί cookies για τη λειτουργία του και για την καλύτερη απόδοση του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.