24/7 Οξυγονοθεραπεία στο σπίτι

Ποία η διαφορά παλμικής και συνεχόμενης ροής;

Ποίες είναι οι αρχές λειτουργίας της παλμικής και της συνεχόμενης ροής;

Η διαδικασία συμπύκνωσης του οξυγόνου είναι συνεχής ανεξαρτήτως αν ο φορητός συμπυκνωτής παράγει παλμική ή συνεχόμενη ροή.

Οι συσκευές παλμικής ροής εκμεταλλεύονται πλήρως τον χρόνο συμπύκνωσης κατά την διάρκεια της εκπνοής του χρήστη.

Διαθέτουν ένα αποθηκευτικό σύστημα οξυγόνου εντός της συσκευής. Το σύστημα  αποθηκεύει τον συμπυκνωμένο αέρα που παράγει η συσκευή (και δεν χρησιμοποιείται) κατά την διάρκεια της εκπνοής του χρήστη. Ένας αισθητήρας ανιχνεύει την εισπνοή. Όταν ο χρήστης εισπνεύσει, ο αισθητήρας ενεργοποιείται και αυτόματα παρέχεται το αποθηκευμένο οξυγόνο.

Η αναλογία απόδοσης της παλμικής με τη συνεχόμενη ροή είναι 3 προς 1.  Δηλαδή αν η μέγιστη απόδοση ενός συμπυκνωτή σε συνεχή ροή είναι 1ltpm με 90% καθαρότητα τότε σε λειτουργία παλμικής ροής αναλογεί σε 3ltpm, με 90% οξυγόνο.

Διαφορές φορητών συμπυκνωτών συνεχούς ροής & παλμικής ροής οξυγόνου.

Οι εταιρείες παράγουν φορητούς συμπυκνωτές οξυγόνου από το 2000.  Πλέον οι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου μπορούν να παρέχουν οξυγόνο μέσω συνεχούς ροής, παλμικής ροής ή συνδυασμού και των δύο.

Οι μηχανές συνεχούς ροής παρέχουν στον ασθενή μια συνεχή παροχή οξυγόνου, που προτιμάται από μερικούς ασθενείς που έχουν πολύ κακή αναπνευστική ικανότητα και χαμηλό επίπεδο οξυγόνου.

Οι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου (POC)  με παροχή παλμικής ροής είναι  μικρότεροι σε σχέση με αυτούς της συνεχής ροής οξυγόνου, συχνά με μέγεθος ενός χαρτοφύλακα ή ψυγείου για πικνίκ και ζυγίζουν περίπου 2  κιλά.

Μπορούν να παρέχουν οξυγόνο μόνο όταν οι ασθενείς εισπνέουν και αποφεύγουν την παροχή οξυγόνου όταν εκπνέει ο ασθενής.

Η ικανότητά τους να διατηρούν το οξυγόνο αποθηκευμένο είναι το κλειδί για τη διατήρηση των μονάδων τόσο μικρών, καθώς στη παροχή οξυγόνου με παλμική ροή η μπαταρία θα διαρκέσει περισσότερο.

Το μέγεθός των φορητών συμπυκνωτών οξυγόνου με παλμική ροή, τους  επιτρέπει να έχουν κομψή κατασκευή και να έρχονται με τσάντες εύκολης μεταφοράς.

Προσφέρουν έτσι την ευελιξία στους ασθενείς να παίρνουν αυτές τις μονάδες σχεδόν οπουδήποτε, ακόμα και σε μεγάλα υψόμετρα. Βασική προϋπόθεση να υπάρχει αρκετός χρόνος λειτουργίας της μπαταρίας μέχρι την επόμενη ευκαιρία για να  επαναφορτιστεί η συσκευή

Ένας άλλος τύπος φορητών συμπυκνωτών οξυγόνου συνδυάζει παλμική και συνεχή ροή για να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα αναγκών του ασθενούς.

Αυτοί οι συμπυκνωτές οξυγόνου διπλής τροφοδοσίας μπορούν να παράσχουν μεγαλύτερο όγκο οξυγόνου από τις μικρότερες μονάδες παλμικής ροής. Ωστόσο χρειάζονται μεγαλύτερες και βαρύτερες προμήθειες μπαταρίας (διαφορετικά μειώνεται ο χρόνος λειτουργίας της μπαταρίας) και είναι βαρύτεροι, μεταξύ 5 και 10kg.

Αυτοί οι μετατροπείς διπλού συστήματος έρχονται συχνά με ενσωματωμένους τροχούς ή καροτσάκι για να διευκολύνουν τη μεταφορά και την κυκλοφορία χωρίς να δυσκολεύουν την κινητικότητα του ασθενούς.

Υπάρχουν διαφορετικές μάρκες με ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα για τον ασθενή να εξετάσει κατά την επιλογή του τύπου του POC είναι οι ιατρικές ανάγκες τους γύρω από την παροχή οξυγόνου που χρειάζονται.

Με τη συνεχή ροή, η παροχή οξυγόνου μετράται σε LPM (λίτρα ανά λεπτό). Με την παροχή παλμικής ροής μετράται με το μέγεθος (σε χιλιοστόλιτρα) του «σβόλου» οξυγόνου ανά αναπνοή, αναφερόμενος στην έκρηξη οξυγόνου που απελευθερώνεται όταν εισπνέετε.

Οι ανάγκες σας σε οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μια άλλη μεταβλητή που πρέπει να εξετάσετε.

Συνήθως οι συμπυκνωτές οξυγόνου με ροή παλμού δεν χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς ενώ κοιμούνται, καθώς μερικές φορές το μηχάνημα δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσει πότε ο ασθενής εισπνέει, καθώς η νυχτερινή αναπνοή είναι χαμηλή και ρηχή.

Οι ασθενείς με άπνοια ύπνου δεν ενδείκνυνται συγκεκριμένα να χρησιμοποιούν μονάδες παλμικής ροής, καθώς συνήθως απαιτούν μάσκα CPAP (Συνεχής Θετική Αεροπορική Πίεση).

Για τους ασθενείς χωρίς άπνοια, η χρήση φορητών συμπυκνωτών κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυξάνεται ως η προτιμώμενη επιλογή τους, ειδικά με την προσθήκη συναγερμών και τεχνολογίας που ανιχνεύουν τη βραδύτερη αναπνοή του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι η συσκευή προσαρμόζει αυτόματα στη συνέχεια το μέγεθος της ροής.

Η λειτουργία συνεχούς ροής θεωρείται ασφαλέστερη για νυχτερινή χρήση όταν χρησιμοποιείται με μηχανή CPAP. Μερικοί μεγαλύτεροι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν τόσο σε λειτουργία συνεχούς ροής όσο και σε λειτουργία παλμικής ροής.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας “φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου” σχετικά με το πως να επιλέξετε τον κατάλληλο φορητό συμπυκνωτή.

Εδώ θα θα βρείτε χρήσιμες γενικές πληροφορίες σχετικά με την οξυγονοθεραπεία στο σπίτι.

oxygen help

Το site χρησιμοποιεί cookies για τη λειτουργία του και για την καλύτερη απόδοση του. Με την είσοδο σας συναινείτε σε αυτό.