ΦΟΡΗΤΟΙ ΣΥΜΠΥΚΝΩΤΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

ΦΟΡΗΤΟΙ ΣΥΜΠΥΚΝΩΤΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Χρήσιμες πληροφορίες για τους φορητούς συμπυκνωτές οξυγόνου.

Οι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου είναι απαραίτητοι για τις δραστηριότητες του ασθενή εκτός σπιτιού. Οι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου παρέχουν ασφάλεια στον ασθενή για τις έκτακτες περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν όπως μία ξαφνική διακοπή ρεύματος ή μία εσπευσμένη μεταφορά στο νοσοκομείο.

INOGEN Φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου

AIRSEP Φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου

LOVEGO Φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου

Στα αγγλικά οι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου ονομάζονται Portable Oxygen Concentrators (POC)

Οι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου ως προς τον τρόπο παροχής οξυγόνου στον ασθενή χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτούς που παρέχουν οξυγόνο με:

 1. παλμική ροή στον ασθενή,
 2. με συνεχόμενη ροή
 3. και σε αυτούς που παρέχουν οξυγόνο και με παλμική και με συνεχόμενη ροή.

Διαβάστε εδώ ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ παλμικής και συνεχόμενης ροής οξυγόνου.

Πώς επιλέγω φορητό συμπυκνωτή οξυγόνου;

Η επιλογή φορητού συμπυκνωτή είναι εύκολη υπόθεση αρκεί να εξετάσουμε κάποιους παράγοντες.

Με έναν φορητό συμπυκνωτή θα έχετε την δυνατότητα να βγείτε έξω για μία βόλτα, να πάτε για ψώνια, να ταξιδέψετε στους αγαπημένους σας προορισμούς και γενικά να κάνετε αυτά που αγαπάτε. Ο φορητός συμπυκνωτής οξυγόνου είναι ιδιαίτερα χρήσιμος και σε επείγουσες καταστάσεις όπως ξαφνικές διακοπές ηλεκτροδότησης, ανάγκης επείγουσας μεταφοράς στο νοσοκομείο κ.α.

Ποία είναι τα κριτήρια επιλογής φορητού συμπυκνωτή οξυγόνου;

 • Η συνταγή του ιατρού μας. Πρέπει να γνωρίζουμε και να κατανοούμε τι συνταγογραφεί ο γιατρός μας. Ο πνευμονολόγος, έχει ορίσει πόση ποσότητα οξυγόνου χρειαζόμαστε ,για πόση ώρα και πώς πρέπει το οξυγόνο να παρέχεται. Οι συνταγές δίνονται συνήθως και σε έντυπη μορφή.

Με τις πληροφορίες που θα αντλήσουμε από τη συνταγή οξυγόνου μας, έχουμε πλέον απλοποιήσει αρκετά την αναζήτησή μας.

 • Ποιοι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου καλύπτουν τις ανάγκες της οξυγονοθεραπείας  μας. 

Εάν χρειαζόμαστε φορητό συμπυκνωτή οξυγόνου που θα λειτουργεί με CPAP ή Bi-PAP συσκευή τότε η σειρά φορητών συμπυκνωτών με συνεχή ροή οξυγόνου θα είναι η πλέον κατάλληλη για τις ανάγκες μας.
Μερικοί φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου παρέχουν οξυγόνο μόνο με παλμική ροή. Μια συνταγή για παροχή οξυγόνου με συνεχή ροή είναι διαφορετική από αυτή για παλμική ροή.
Οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη συνταγή σας μπορούν να απαντηθούν γρήγορα και απλά από τον ιατρό σας.

 • Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι όχι μόνο ποια φορητή συσκευή είναι κατάλληλη σήμερα, αλλά και ποια μονάδα θα είναι κατάλληλη και στο μέλλον. 

Εάν η αναπνευστική μας κατάσταση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου απαιτώντας πιθανότατα περισσότερο συμπληρωματικό οξυγόνο, καλύτερα να αγοράσουμε ένα φορητό συμπυκνωτή οξυγόνου που μπορεί να ικανοποιήσει και αυτές τις μελλοντικές μας απαιτήσεις. Η συζήτηση με τον ιατρό μας θα βοηθήσει.

 •  Οι προσωπικές μας απαιτήσεις. 

Πιθανότατα υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές φορητού συμπυκνωτή οξυγόνου που καλύπτουν τις ανάγκες της οξυγονοθεραπείας μας.

Είναι χρήσιμο να σκεφτούμε το πώς σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το φορητό συμπυκνωτή οξυγόνου που θα προμηθευτούμε.

Αν π.χ. επιθυμούμε να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο η πιστοποίηση FAA είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να συνδέουμε τον φορητό συμπυκνωτή οξυγόνου με συσκευές Bipap ή Cpap η συνεχόμενη ροή είνα απαραίτητη.

 • Μπαταρία. Αναζητήστε για τη διάρκεια της μπαταρίας που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ενεργητικές σας ανάγκες. Όλοι οι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου  λειτουργούν και με μπαταρία και τροφοδοτούνται και φορτίζονται τόσο από τους προσαρμογείς AC (πρίζα τοίχου) όσο και από τους προσαρμογείς DC (αυτοκινήτου).
 •  Μέγεθος. Αναζητήστε τη μικρότερη συσκευή ανάμεσα σε αυτούς τους φορητούς συμπυκνωτές οξυγόνου που ικανοποιούν την κλινική σας ανάγκη.
 • Βάρος . Αναζητήστε την ελαφρύτερη συσκευή ανάμεσα σε αυτούς τους φορητούς συμπυκνωτές οξυγόνου που καλύπτουν την κλινική σας ανάγκη.
 • Πιστοποίηση FAA. Οι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου που είναι κατάλληλοι για χρήση εντός του αεροπλάνου – κατά τη διάρκεια των πτήσεων – φέρουν την πιστοποίηση FAA.
 • Δικλείδες ασφαλείας. Οι δικλείδες ασφαλείας όπως ο συναγερμός μπαταρίας, ή ξαφνικής διακοπής του συμπυκνωτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε άτομα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον.
 • Η εγγύηση είναι μία σημαντική παράμετρος. Όσο πιο μακροχρόνια τόσο καλύτερα.

Προτείνουμε να εξετάσετε τη διάρκεια της μπαταρίας  , το μέγεθος του φορητού συμπυκνωτή οξυγόνου που θα επιλέξετε, το βάρος του, τις δικλείδες ασφαλείας (συναγερμούς) που διαθέτουν, τις πιστοποιήσεις και τις εγγυήσεις του κατασκευαστή.

Με τη σωστή επιλογή φορητού συμπυκνωτή οξυγόνου θα βελτιώσετε πολύ την καθημερινότητα σας και θα μπορείτε να απολαύσετε δραστηριότητες εκτός σπιτιού.

Βρείτε πιστοποιημένο προμηθευτή οξυγονοθεραπείας στο oxygonospiti.gr